понедельник, 26 июля 2010 г.

В Одеській єпархії УПЦ (МП) пропонують ліквідувати Київський патріархат

Для вирішення питання розколу в українській православній церкві в Одеській єпархії запропонували «болгарський» сценарій. За словами отця Сергія, прес-аташе Одеської єпархії, в Болгарії з розколом «покінчили швидко».

«Уряд ухвалив рішення, і буквально протягом тижня воно було втілене в життя. Розкол зник моментально, тому що це було штучне утворення. Так що якщо буде політична воля, якщо керівництво країни виявить політичну мудрість, то розкол зникне як дим. Може бути, не за тиждень як в Болгарії, але протягом місяця про нього забудуть як такий», – заявив він.

Можливо, речник Одеської єпархії УПЦ (МП) мав на увазі події 2004 року, коли посткомуністична влада Болгарії за одну ніч силою конфіскувала в так званого «альтернативного патріархату» Болгарської православної церкви всі його храми й майно й віддала їх офіційно визнаній церкві. Щоправда, «альтернативний патріархат» по тому виграв справу в Європейському суді з прав людини, який визнав порушення права на свободу думки, сумління й релігії й закликав сторони конфлікту добровільно домовитися про повернення майна, і розкол у болгарському православ’ї триває далі. Читати далі…

Заява партії Християнсько-Демократичний Союз стосовно закликів щодо ліквідації Української Православної Церкви Київського Патріархату

Християнсько-Демократичний Союз глибоко стурбований поширеним у ЗМІ закликом офіційних осіб Одеської єпархії УПЦ Московського Патріархату до української влади ліквідувати Українську Православну Церкву Київського Патріархату.

Створення та розбудова Української Православної Церкви Київського Патріархату ґрунтується на волі українських православних християн, висловленої на Соборі УПЦ в 1991 році, щодо автокефалії Православної Церкви в Україні, на праві українського народу та України – як окремої суверенної Держави, відповідно до канонічних правил, мати незалежну Помісну Православну Церкву, на конституційному праві громадян щодо свободи совісті. Нині вірними Української Православної Церкви Київського Патріархату є понад десяти мільйонів громадян України, що зробили свій свідомий релігійний вибір на користь цієї Церкви, а вона сама є другим за чисельністю релігійним об’єднанням країни.

Враховуючи зазначене, ХДС нагадує представникам української влади про необхідність пам’ятати про свою відповідальність перед народом та обов’язок захищати конституційні права і свободи громадян, зокрема право на свободу совісті, а відтак важливість створення рівних умов для подальшого розвитку Церков України та неприпустимість державного втручання у міжконфесійні відносини, обмеження законної діяльності Церков та права громадян вільно сповідувати свою віру.

ХДС заявляє про свою готовність і надалі докладати усіх необхідних зусиль для збереження можливостей реалізації права громадян на свободу совісті та належних умов для діяльності Церков і релігійних організацій в Україні.
Водночас, підтримуючи кроки священноначалля Української Православної Церкви щодо активізації переговорного процесу з іншими Православними Церквами України, зокрема з УПЦ КП, просимо керівництво Церкви надати належну оцінку подібним заявам її кліриків, що не лише не сприяють міжцерковному порозумінню, але й становлять загрозу суспільному миру та злагоді.

Інститут релігійної свободи, м.Київ 
www.irs.in.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий