пятница, 29 января 2010 г.

Партія регіонів зареєструвала Законопроект «про секти», що обмежує свободу совісті та віросповідання в Україні!

Законопроект був відкликаний 29 січня 2010 року.

24 грудня 2009 року, напередодні Різдва, у Верховній Раді України Партією регіонів зареєстровано законопроект № 5473 «Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо заборони діяльності тоталітарних релігійних сект).

Ознайомившись із текстом законопроекту можна легко зрозуміти, що автори законопроекту, депутат Партії регіонів Лукянов В.В., та його близький товариш Рибаков І.О., під виглядом боротьби з тоталітарними сектами, пропонують обмежити свободу віросповідання та ввести контроль над релігійними організаціями, зокрема ввести в українське законодавство поняття «тоталітарної секти», з достатньо розмитим формулюванням, що дасть змогу потім у разі потреби заборонити, або обмежити діяльність тієї чи іншої неугодної релігійної організації, особливо протестантських конфесій України.

Так в даному законопроекті пропонуються такі розпливчасті формулювання наступних понять.

«Тоталітарна релігійна секта – релігійна організація діяльність якої спрямована на порушення прав і свобод громадян шляхом використання заходів небезпечного психологічного впливу;

Небезпечний психологічний вплив – психологічний вплив та інші маніпуляції з емоційно-вольовою сферою людини, з використанням емоційних та психологічних перенавантажень, стресів, індивідуальної схильності до навіюваності, безвілля, недостатнього розумового розвитку і незрілості емоційно-вольової сфери особи, що веде до втрати нею соціальних орієнтирів або цінностей, зниження власної самооцінки, тимчасового розладу психічної діяльності;

Потерпілий від небезпечного психологічного впливу членів тоталітарної релігійної секти – фізична особа, якій безпосередньо або членам сім’ї якої було завдано фізичної, моральної або матеріальної шкоди внаслідок небезпечного психологічного впливу з боку тоталітарної релігійної секти.»

Проаналізувавши дані формулювання законопроекту ми можем легко зрозуміти, що пропоноване визначення ознак тоталітарної секти фактично ставить під загрозу будь-яку євангелізаційну, душепастирську, дитячу та підліткову роботу, бо відповідно до пропонованого формулювання вся душепастирська та євангелізаційна робота із людьми, які мають духовні, чи життєві проблеми, а особливо, наркомани, алкоголіки, а також з дітьми та підлітками, що ще не зрілі емоційно та вольово, все це підпадає під поняття «Небезпечний психологічний вплив». Відповідно до цього, продовжуючи ланцюжок, та конфесія яка веде таку роботу(«Небезпечний психологічний вплив»), тепер може бути названа «тоталітарною сектою» та заборонена, або її керівництво притягнуте до відповідальності.

Окрім цього будь-який виключений або ображений член церкви, або навіть невіруючий батько дитини, що відвідує недільну школу, може звинувати керівництво церкви у небезпечному психологічному впливі, та наданні моральної шкоди і т.п. та фактично ініціювати закриття даної організації, як «тоталітарної секти».

Але автори законопроекту ідуть ще далі, вони пропонують взагалі кардинальні кроки, цитуємо текст законопроекту: “Заборонено залучення до діяльності релігійних організацій малолітніх і неповнолітніх осіб без дозволу їхніх законних представників.”

Тобто тепер ви не можете провести дитячу чи підліткову євангелізацію, запросити дитину до недільної школи, направити до дитячого християнського табору, привести підлітка чи неповнолітнього до церкви, поки не отримаєте дозволу від батьків, чи опікунів, скорше всього мова йде про письмовий дозвіл. Якщо ж ви порушите дану норму, то релігійна організація буде покарана.

Звичайно ж цей законопроект зачепить в першу чергу ті конфесії, що ведуть активну роботу з дітьми, підлітками, молоддю, працюють з соціально неблагополучними верствами (наркомани, алкоголіки, безхатченки, сироти, бездомні), сьогодні це в основному всі протестантські конфесії України.

Підводячи підсумки ми бачимо, що певні сили прагнуть реанімувати обмеження свободи совісті та віросповідання, а також встановлення контролю в Україні над релігійними організаціями.

Просимо молитися, щоб Господь зберіг християн України від утисків, та продовжив свободу віросповідання, а також, щоб Законопроект № 5473 «Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (щодо заборони діяльності тоталітарних релігійних сект) не був підтриманий Парламентом.

www.ecbua.info

1 комментарий:

  1. Згідно інформації сайту Інвікторі (http://news.invictory.org/issue27327.html) цей законопроект ніби-то відмінили. Проте Інститут релігійної свободи (http://www.irs.in.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=510:1&catid=41:pl&Itemid=68) повідомляє, що стадія розгляду документу: "Останній етап: Передано на розгляд комітету (28.12.2009)". А згідно фіційного сайту Верховної Ради зрозуміло, що цей законопроект перебуває на розгляді у комітеті, тобто він не відкликаний. (http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc6_current_main?id=&pid069=120) Станом на 30.01.2010 00:10 (Інформація поновлюється щодоби)

    ОтветитьУдалить