среда, 11 августа 2010 г.

Складено рейтинг найбільш ворожих посольств

Незважаючи на введення спрощеного візового режиму, українці змушені миритися з принизливим ставленням у посольствах західноєвропейських країн. Як пише видання Корреспондент, у рейтингу найбільш ворожих посольств у відрив йдуть середземноморські країни.

Всупереч всім очікуванням, прийнятий у квітні цього року візовий кодекс ЄС, покликаний спростити отримання віз українцями за рахунок скорочення термінів і зменшення кількості документів, насправді, пише видання, мало що змінив.

Багато ж стверджують, що стало навіть гірше. За даними комітету ВР з питань євроінтеграції, як мінімум десять з 25 посольств країн Шенгену систематично ігнорують встановлені кодексом правила видачі віз. Глава комітету та екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк зазначає, що найбільш поширені порушення - це затягування процесу розгляду заявки та невмотивовані вимоги надати додаткові документи.

Такої ж думки дотримується керівник недержавної організації "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко. За її словами, під впливом фінансової кризи співробітники посольств з особливою прискіпливістю стали перевіряти українців на добропорядність і спроможність, вимагаючи все більше доказів того, що українець повернеться додому з країни призначення.

Іноді почали і зовсім вимагати від заявника особисто приїхати в посольство і відмітитися після повернення - практика, схожа з тією, яка використовувалася в СРСР стосовно умовно засуджених. Туристи після повернення додому змушені їхати до Києва з Ужгорода або Горлівки, для того, щоб засвідчити, що вони не залишилися за кордоном. Невиконання вимоги загрожує відмовою у візі надалі. До такої практики цього року масово почали вдаватися іспанське і грецьке посольства, рідше - французьке та італійське.

"З десяти поданих вчора в іспанське посольство документів трьох людей попросили відмітитися в посольстві після повернення", - розповіла представник турфірми, яка просила не називати її імені, аргументуючи це можливим погіршенням відносин з посольствами.

Грецьке посольство пішло ще далі - воно впускає до себе в країну під заставу. Тепер туроператори беруть у заставу у відпочиваючих 200 євро перед поїздкою і не повертають гроші, поки людина, яка повернулася з відпочинку, не відмітиться у посольстві. Туроператори аргументують безпрецедентну норму вимог грецького посольства в Києві.

За словами І. Сушко, найскладніше сьогодні отримати візи в Італію, Бельгію і Францію. "Європейці, дуже поважають своє право на особисте життя, у сферу візової політики ці цінності не переносять. Нерідко їх цікавлять дані, які не просто мають особистий характер, але іноді можуть трактуватися як дискримінаційні", - констатує І. Сушко.

Приміром, у людей, що збираються до родичів чи коханих, можуть зажадати фото або особисте листування, що підтверджує їх близькість. За словами експерта, гірше, ніж в Україні, справа з отриманням віз йде лише в Молдові. Куди краще справи йдуть у росіян і білорусів. "Оскільки на заробітки з цих країн їздять одиниці, у візі їм відмовляють набагато рідше", - додає І. Сушко.

http://eu.prostir.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий