пятница, 29 мая 2009 г.

Українська держава була і залишається активним партнером Церкви – Президент

Під час зустрічі 28 травня у Львові зі студентами та викладачами Українського католицького університету Президент України Віктор Ющенко наголосив, що Українська держава була і залишається активним партнером Церкви у темі розбудови конструктивних церковних відносин.

У своєму виступі Глава держави також відзначив важливу роль, яку Церква відіграє у формуванні та збереженні ключових світоглядних цінностей суспільства.
“Я глибоко переконаний, що Церква сьогодні виконує унікальну місію”, – сказав він. – “...Через духовні цінності людина може прийти до розуміння свого призначення і місії в цьому житті. Все інше – це просто порох”.

Президент окремо відзначив роль Церков у консолідації громадян у питанні розбудови незалежної України. “Я хочу, щоб це було останнє переможне проголошення нашої незалежності, яке не піддавалося б ревізії, але переконаний, що тут духовний стрижень може сформувати базові сутності – що треба робити, щоб ми мали успішну українську державу. Повірте, починаючи від благословення і закінчуючи духовним «локомотивом» – всюди нам потрібна Церква”, – сказав Віктор Ющенко.

Глава держави також звернув увагу на позитивні зрушення, що відбулися у розбудові церковного життя та духовного життя в цілому за роки незалежності України. “Ми крок за кроком, день за днем творимо толерантніше суспільство”, – сказав він, додавши, що йдеться, зокрема, про складні дискусії у темі церковних відносин. “Через церковний приклад в організації відносин, організації толерантності суспільства ми можемо дати унікальний приклад для інших сфер відносин, у тому числі політичних”, – переконаний Президент.

“Державі небайдуже як організовується – у злагоді чи в розколі – церковне життя”, – сказав Президент. Він нагадав, що держава завжди надавала конструктивну допомогу церкві у розбудові цих відносин. “Я хотів би, щоб ми і зараз так дивилися на місію держави. Це бажання одне – у духовному житті, особливо в міжцерковних взаєминах, принести якомога більше гармонії, позбавити громади конфліктів”, – сказав Віктор Ющенко.

“Від імені світської влади я хочу лише сказати, що ми переживаємо за церковне життя. І я кожен раз демонструю, що державі небайдужі проблеми, які є в церковному житті. Ми є партнерами церкви і хочемо допомогти церковним лідерам знайти порозуміння та гармонію”, – зауважив Глава держави. 

Віктор Ющенко окремо відзначив важливість повернення українського суспільства до традиційно глибокого духовного життя. “Ми повинні розуміти, що це виклик. І що треба зробити, щоб Церква і держава в тандемі організували все-таки наше суспільство”, – сказав Президент. 

Інститут релігійної свободи, м.Київ 
www.irs.in.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий