вторник, 7 апреля 2009 г.

Іван Вакарчук: З 2009 реалізовуватимемо новий принцип "вільна траєкторія студента"

Окрім обов'язкових дисциплін нинішні першокурсники зможуть самостійно обирати предмети для вивчення. Про це повідомив міністр освіти і науки України Іван Вакарчук на засіданні підсумкової колегії міністерства освіти "Мета реформ у вищій школі - якість і доступність освіти" аналізуючи складові сучасної освіти.

"Обираючи певну кількість предметів з 11-12 гуманітарних дисциплін, студент повинен набрати таку кількість кредитів, щоб в цілому гуманітарна складова не перевищувала 10-15% від всього об'єму навчального часу. У такий спосіб буде реалізована "вільна траєкторія студента" в рамках блоку дисциплін гуманітарної і соціально-економічної підготовки - це є однією з головних ознак західних університетів. Такий принцип також застосуємо і для інших наук. У гуманітарній складовій фізико-математичних, природних і технічних напрямів повинні бути обов'язковими для вивчення українська мова, історія української культури, іноземна мова, філософія", - підсумував міністр.

Іван Вакарчук відзначив, що ректорам класичних, технічних, медичних та інших університетів необхідно вже цього року усунути розбіжності в навчальнихх планах і програмах, які є перешкодою мобільності студентства.

http://www.osvita.org.ua

Комментариев нет:

Отправить комментарий