среда, 15 сентября 2010 г.

Студент у пошуках роботи

Рекламні повідомлення ваблять перспективою непоганого заробітку, проте на практиці завжди виникає чимало труднощів. Сезонна робота студентів - не виняток.

На канікулах молодь починає активно шукати роботу. Добре, що помічників у цій справі безліч: знайомі, інтернет-сайти, рекламні оголошення. Заручившись такою підтримкою, ми вирішили дізнатися, які існують вакансії для студентів, що забажали попрацювати влітку.

Професія №1: офіціант

Якщо у студента є санітарна книжка і він може легко впоратися з тарілками та виделками - тоді ця робота для нього. Оплата всюди різна - деякі платять погодинно. Так, студентка Наталя працює у відомому закладі швидкого харчування і цілком задоволена такою оплатою: "Я можу обирати, скільки годин працюватиму. Цього місяця заробила 1200 грн. Звичайно, небагато, але особливо й не напружувалася". Інші встановлюють лише відсоткову оплату, тобто студент отримує 3-4% від зібраних замовлень плюс чайові.

Заробіток: залежно від способу оплати - від 50-60 грн. на день до 1500 за місяць.

Професія №2: Мерчандайзер, промоутер

Особливих знань і вмінь ці види робіт не потребують. Вимагається хіба що комунікабельність. Мета мерчандайзера - слідкувати за викладкою та належним станом продукту на полицях магазинів. Головне завдання промоутера, тобто торговця, - привернути увагу покупця на товар, який він пропонує.

Місячний заробіток: мерчандайзер - 1200-1800, промоутер - від 70 грн. на день до 1200 за місяць.

Професія №3: кур'єр, розповсюджувач реклами

Це робота для активних та тих, хто просто полюбляє роботу на свіжому повітрі. Студентка Анна розповідає: "Я працювала кур'єром всього місяць. У мої обов'язки входило сортування пошти в офісі, а потім потрібно було рознести її по інших фірмах. В принципі, нічого важкого, але якщо брати до уваги 30-градусну спеку, рюкзак із газетами за спиною і два пакети преси в руках - то було досить важко".

Поширювачі реклами працюють погодинно, проте деякі фірми в "найгарячіший" період з 11 до 15 годин встановлюють подвійну оплату.

Місячний заробіток: кур'єр - від 1000 до 1500, розповсюджувачі реклами - від 10-20 грн. за годину.

Професія №4: продавець-реалізатор

А ця спеціальність підійде для тих, хто вміє гарно торгуватися або може продати все що завгодно будь-кому. Можна працювати продавцем на ринку, в магазині, в кіоску. Робота щоденна або тиждень через тиждень, або позмінно. Оплата - погодинна, щоденна або з відсотків проданого товару.

Місячний заробіток: 800-1200 гривень.

Професія №5: вантажник, працівник на будівництві

Це варіант для тих хлопців, хто хоче "підкачатися" в пляжний сезон і може відрізнити цемент від піску. Студенти можуть отримати від 60-70 гривень за день.

Місячний заробіток: 1800-2200 гривень.

Професія №6: гастарбайтер

Цей варіант є найоптимальнішим для любителів подорожувати та шукачів нових вражень. Безліч різноманітних програм, такі як "Work and travel" пропонують легальний та безпечний заробіток за кордоном. Перевагою є можливість знайомства з іншою культурою та подорожі по різних містах. Студенти можуть збирати ягоди, працювати в кафе, в парку розваг, в дитячому таборі, в магазинах, офісах. Студент Павло ось уже другий рік поспіль їздить до Лондона, працює рятувальником: "Робота не важка - ми увесь час сидимо біля басейну. Дякувати Богу, поки що нікого не доводилося рятувати - лише навчаємо плавати малечу. Грошей міг би заробити більше, але багато витратив на подорожі, екскурсії та покупки. Проте не жалкую".
Місячний заробіток може бути різний, аж до 4000 доларів.
Тож, незважаючи на порівняно невеликий заробіток більшості робіт, незручний графік, неофіційне працевлаштування, і в результаті - можливість обману з боку роботодавця, місць підробітку для студентів є безліч. Головне лише забажати їх знайти. А як відомо, хто шукає - той завжди знаходить.

Комментариев нет:

Отправить комментарий