среда, 15 сентября 2010 г.

В українському інтернет-просторі появився новий проект – богословський портал

http://risu.org.ua

У перший день нового літургійного року за східно-християнським календарем, 14 вересня ц.р., стартував новий веб-сайт — Богословський портал (www.theology.in.ua). Це є спільний проект богословів різних християнських конфесій за підтримки РІСУ.

«В Україні друкуються богословські книжки та журнали, захищаються дисертації та магістерські роботи, відбуваються богословські дискусії на форумах, конференціях і семінарах. Але формування сучасного академічного богословського дискурсу в Україні є незавершеним», — вважає Юрій Чорноморець, шеф-редактор Богословського порталу.

«Акредитація Вищою атестаційною комісією спеціальності «богослов’я», — пише Ю.Чорноморець у редакторській статті, — вимагає від богословів України розвитку цілісного академічного дискурсу, для якого були б характерні такі суттєві властивості:

  • академічність, розвиток теології як науки;
  • відкритість до діалогу, розвиток теології як творчості християн, здатних до відповідальних дискусій;
  • толерантна презентація богословських інтерпретацій вчення християнських Церков без намагання богословів виступати від імені Церков або замість Церков;
  • систематичність, тобто осмислення теологічних проблем в їх дійсній глибині, без намагань підмінити теологію як науку поверхневими оглядами проблематики;
  • спрямованість на практичне життя християн в Україні та світі у часи постмодерну, знайдення християнських богословських відповідей на виклик цієї доби».

На його думку, «існування цілісного і сучасного богословського дискурсу в Україні можливе перш за все завдяки зацікавленості самих богословів. Такий дискурс – це своєрідне громадянське суспільство академічних богословів, плід їхньої активності, їхній дарунок власним Церквам та Україні».

Мета нового порталу полягає в сприянні «становленню повноцінного академічного богословського дискурсу в Україні, в стимулюванні його розвитку та в подальшому — досягнення українською богословською думкою зрілості та лідерських позицій в світовій теологічній думці».

До редакції Богословського порталу увійшли науковці з різних конфесій, що, як наголосив у коментарі РІСУ Ю.Чорноморець, має гарантувати академічний і позаконфесійний підхід у роботі. «Ми також формуємо склад редакційної колегії, до якої запрошуємо знаних богословів, істориків, філософів, щоби вони допомагали нам творити якісний і корисний веб-продукт, — говорить шеф-редактор Богословського порталу. — Ми хочемо працювати на позитив, знайти спільну богословську основу як в історичному минулому, так і в сьогоденні».

З 15 по 21 вересня на РІСУ триває веб-конференція з Юрієм Чорноморцем, присвячена цьому порталу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий