среда, 30 июня 2010 г.

"Радіо Свобода" про європейські дипломи в Україні

Європейський диплом полегшує пошуки роботи в Україні, але працевлаштування, особливо у державному секторі, він не гарантує. Закордонна освіта цінується у приватних установах та міжнародних організаціях, але державні органи ще не на повну силу використовують її потенціал.

Олександра Балясна два роки навчалася на магістерській програмі «Європейська культура» в Іспанії та Польщі за програмою ЄС «Еразмус Мундус». Там вона вивчала європейське право, глобалізаційні процеси та механізми адаптації мігрантів. Пізніше вона повернулася в Україну, але виявилося, що з європейським дипломом знайти роботу непросто.

«Я близько року шукала роботу, – розповідає Олександра Балясна, – щоб працювати за своєю освітою. Пізніше я знайшла роботу в європейському проекті. Але таких проектів уже не так багато, щоб задовольнити потреби всіх випускників, які повертаються в Україну».

Молодий фахівець шукала роботу і в державному секторі, але зарплати у державних установах не виправдали її сподівань. Зарплата в одному з українських міністерств, яка становила 1 тисячу 400 гривень на місяць, змусила її шукати роботу в іншому місці. Зараз вона працює у приватному інвестиційному банку.

Повернення в українську реальність

Жанна Безп’ятчук – теж випускниця магістерської програми «Еразмус Мундус» із журналістики. Вона навчалася в університетах Данії, Нідерландів та Великої Британії. Після повернення додому її чекало розчарування.

«Якісної міжнародної журналістики як системного, комплексного явища, – розповідає журналістка, – в Україні немає. Тому ти повертаєшся додому і розумієш, що доволі висока планка, яку тобі прищепили, тут не є актуальною, її поки що немає».

Журналістка визнає, що європейський диплом сприяє працевлаштуванню, але хіба у бізнес-секторі та у міжнародних організаціях.

На київському державному телебаченні, де вона працювала впродовж року після повернення, її європейський диплом спочатку зовсім не визнавали. Відповідно, на розмір зарплати він ніяк не вплинув. Із цього Жанна Безп’ятчук робить висновок, що державна система та європейський диплом – речі несумісні.

Мережа випускників

Представництво Європейського Союзу в Україні ініціювало створення мережі випускників європейських програм. Речник представництва ЄС Давід Стулік теж долучився до створення цієї організації. Мета – найкраще використати потенціал європейських випускників в Україні.

«По-перше, вони працюють як «почесні посли» ЄС, бо коли вони повертаються, вони вже представляють Європейський Союз. І тому ми хочемо з ними мати контакт. По-друге, для нас важливо, що коли вони повертаються, щоб вони знайшли добру роботу, і тому ми з ними стараємося мати контакт. Бо ми в них інвестували кошти, так що ми зацікавлені, щоб вони повернули цю інвестицію не тільки собі, але і своїй країні, бо це є певна форма допомоги ЄС Україні», – каже речник представництва Євросоюзу.

За даними представництва ЄС в Україні, серед випускників європейських магістерських програм налічується близько 150 українців. Лише половина з них повернулася додому.

Ірина Туз, "Радіо Свобода"

http://www.radiosvoboda.org

Комментариев нет:

Отправить комментарий